Strejkrecept – Boosta dig med en strejk

2017-05-01

Ladda upp för strejk! Ett riktigt saftigt sätt att vända på pannkakan och njuta frukten av sitt arbete. Strejk kan man göra på flera olika sätt och skala. God framförhållning måste man ha, tålamod likaså. Det är måhända inte så lättlagat, men det öppnar en process mot viktiga lärdomar som leder till ett mättande resultat (med risk till mersmak). När du och dina kamrater bygger upp ert sug, kom ihåg att VI KAN INTE FÅ NÅGOT ANNAT ÄN DET VI SJÄLVA ÄR BEREDDA ATT SLÅSS FÖR. Receptet bjuder till en smakrik och hållbar kamp för att åter uppnå makten över våra resurser, vårt arbete och värdighet. Häng med!

Ingredienser

Ett starkt arbetarkollektiv (grundrecept)
En handfull kollegor (eller mer – ju fler desto bättre!)
Rikligt med enhet
Ett par konkreta krav att börja med
Önskad mängd gemensam beslutsamhet (ger sötman)

Valfria ingredienser
Fackorganisation (men gröp då nogsamt ur pamparna)
Facktidning (för att tillkännage kampen)

Verktyg
En eller ett par mötesplatser (fysisk och/eller virtuell) för kontinuerlig kommunikation

Bekrivning/tillvägagångssätt
1. En strejk måste alltid börja med ett starkt arbetarkollektiv. Utan ett sådant faller hela konceptet. Utgå därför alltid från kollegorna på arbetsplatsen. För att få ihop dessa så behöver du jobba ihop en fin enhet. (Är kollegorna på din arbetsplats väldigt olika? Ingen fara! Ju fler olikheter inom kollektivet, desto finare enhet!)
2. För att knåda ihop en fin enhet så behöver du naturligtvis en mötesplats. Det kan vara en fysisk eller en virtuell. Eller båda. (Var bara noggrann med att det inte blir för många, då det kan bli för rörigt och enheten förlorar sin styrka!) Vad som är viktigt att tänka på när man knådar ihop en bra enhet är att mötesplatsen innehåller mycket öppenhet, så att kollegorna känner att de får komma till tals och tala fritt om arbetet och dess villkor.
3. När så har skett är det dags att tillsätta kraven. Men det går inte att kasta i vilka krav som helst i mötesplatsen, utan dessa måste komma ur en demokratisk process. Det är av yttersta vikt att processandet inte innehåller några krav på åsiktsmässig eller ideologisk likhet! Annars kan det hända att det skär sig och enheten går förlorad. (Det är också viktigt att bearbeta bort alla spår av eventuella rasistiska utageranden från kollektivet, av samma anledning!)
4. Detta är sötmans – den gemensamma beslutsamhetens – hemlighet: En stark demokratisk process i kombination med väl avvägda krav skapar beslutsamheten i kollektivet. Utan detta går vi miste om ett av verkets huvudkarakteristika: det gemensamma drivet.
5. Valfritt
Det går bra att tillsätta en fackorganisation. Det finns dock en risk att den innehåller (ibland svårupptäckta) pampar som kan göra enheten besk – i värsta fall undergräva den! En positiv aspekt, om man lyckas tillsätta en bra fackorganisationen på rätt sätt, är av kvantitativ art: det kan utöka kollektivet med hjälp av ett givet mått praktisk solidaritet.
Samma effekt kan man dock uppnå om man tillsätter en facktidning: detta hjälper er att sprida och dela kampens erfarenheter och strategier i större skala, eller till andra arbetarkollektiv. Det är dock inte en del av grundreceptet, så själva kärnan – enheten och den faktiska kampen – måste förbli huvudfokus.
Solidaritet är ingen ingrediens man kan tillsätta utan vidare, utan är snarare den fina eftersmak som kommer av ett framgångsrikt balanserat grundrecept, och kan förfinas exceptionellt av de valfria ingredienserna.

Ett bra tips är att erkänna under tiden att ALLA ÄR LIKA VIKTIGA I DEN SLUTGILTIGA KAMPEN. Alla behövs och är avgörande, från de som städar köket till de som gör den sista touchen. Alla hålls de ihop av ett osynligt GUMMIBAND. Därför är det en farlig missuppfattning att alla följer de som står längst fram/vill mest. Om man inte får med sig de som står längst bak så kan det leda till att gummibandet antingen spricker eller att det slår tillbaka. Strejk blir ljuvligt gott med det kollektiva delandet och respekten för varandra.

Servera strejk så ofta som möjligt! Mer strejk för mera deg!
En bit av kakan är inte nog – ta hela bageriet!
… och sätt chefen på en spett! 😉

/ Sarah och Fredrik, Allt åt alla Stockholm

Receptet är inspirerad av den prominente bagaren Frances Tuuloskorpi.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu