Brandpodden

#7 Populismen och slutet för den nyliberala guldåldern

2017-01-20

Populismen, både den från höger och den från vänster, verkar vara ett faktum i västvärlden idag. Från Sanders och Trumps USA till Brexits Storbritannien, från Podemos i Spanien till Sverigedemokraternas Sverige ser vi hur olika populistiska initiativ vinner mark.

Men vad är det egentligen som förenar alla dessa olika strömningar?

Brandpodden gör i det senaste avsnittet ett avsteg från sin vanliga jordnära köksbordsmarxism för en utvikning i teorins och storpolitikens underbara värld.

Men istället för att ge oss in i den omfattande debatten om vad populism egentligen är för något, försöker vi ringa in populismen genom att titta på dess orsaker. Med utgångspunkt i ett antal andra poddar och teoretiker frågar vi oss varifrån populismen får sin kraft. Vilket sorts samhälle är den ett uttryck för och vad är det egentligen som hänt sedan krisen 2008?

Men också vad den kan säga oss om hur vår organisering borde se ut och vilken sorts framtid som väntar oss nu.

På vägen hinner vi konstatera att nyliberalismens guldålder är över. Att livet för de flesta suger allt mer och mer och att ett spräckt glastak knappast gör någon fattig jävel glad.

Vi slår också fast att förutsättningarna för den sorts vänsterpolitik som bedrivits under nyliberalismens era har försvunnit. Att högerpopulisterna ser ut att bli den nya eliten av idag och att även populisters väljare kan bli besvikna.

Men också att prognoserna för motstånd mot den nya eliten och det ekonomiska systemet som helhet är fortsatt god.

Välkommen till det nya året med Brandpodden!

Redaktion: Jonas, Sarah Liz och Jacki
Medverkande: Jacki, Mathias, Jonas och Sarah Liz
Jingel: TIR och Sofia Espinoza Degerhammar
Musik: The Rolling Stones – You Can’t Always Get What You Want

Brandpodden är en fristående del av tidningen Brand. Med ett öppet samtal vill podden analysera det kapitalistiska systemet idag och hur vi kan göra för att göra oss av med det.

Länkar till lite av det som vi referar till i avsnittet:

Poddar:

Against The Grain
Raseriet

Novara Media
Magister
Markus och Malcolm podcast

Annat:
SVT Forum
Trans National Social Strike
Om den spanska anti-vräkningsrörelsen PAH
Om Mouffe, Laclau och Podemos
Mathias text för Brand

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu