Brandpodden

#5 Rapport från en företagsdiktatur

2016-12-08


Vi följer upp avsnittet om bostadsaktivism i ett krisande Europa med att prata med Sarah och Marlis, bosatta i Hagsätra, som berättar om den senaste tidens organisering och kamp mot Ikeas bostadsbolag Ikano. Vi pratar om vad som händer när ett helt företag köper upp nästan hela en orts bostadsbestånd och centrum. Om ”renovräkningar”, lögner och hot och om känslan av hopplöshet när man har hela det kapitalistiska systemet emot sig. Om svårigheterna med att organisera sig när alla gemensamma möteslokaler kontrolleras av hyresvärden eller av en hyresgästförening som vill allt annat än hyresgästernas bästa. Men också om hur man kan göra för att trots det samla sina grannar och skapa nya platser för organisering. Om ockupationen av Aula för allmänheten, öppna möten på innergårdar och grannar som tar saken i egna händer när politiker och hyresgästföreningen sviker.

Välkommen till Ikano-land.
En äkta svensk företagsdiktatur – snart i en förort nära dig.

Redaktion: Jonas, Sarah och Jacki
Medverkande: Sarah Kim, Marlis, Jacki och Jonas

Jingel: TIR och Sofia Espinoza Degerhammar
Musik: The Lijadu Sisters – Life Is Gone Down Low
Klippning/Ljud: Jacki och R-son
Logga: Markus Johnson

Brandpodden är en fristående del av tidningen Brand. Med ett öppet samtal vill podden analysera det kapitalistiska systemet idag och hur vi kan göra för att göra oss av med det.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu