Mitt nakna vittnesmål

2016-03-14

Hjälp dig själv och himlen kommer att hjälpa dig.”

Detta citat från Jean de La Fontaine verkar vara inskrivet i våra sinnen med outplånligt bläck. Det passar så bra ihop med den moderna synen på personlig utveckling; du kan göra så mycket mer än du tror. Och i ett samhälle som hyllar hyperinduvidualismen så översätter vi det automatiskt till; allt är upp till dig själv. Du har bara dig själv att luta dig mot.

De flesta har vi växt upp med en känsla av att det är en ära att aldrig be om hjälp. Vi förkunnar stolta att ingen hjälpt oss. Men denna allsmäktighet som vi fantiserar om möter snart sina fiender. När vi går igenom svåra perioder (arbetslöshet, sjukdom, dödsfall, separation, illegal etc.). Eller helt enkelt när vi behöver en hjälpande hand för att flytta eller när en spik är besvärligt.

Varje gång vi öppnar våra munnar för att be om hjälp så vaknar barnets oro. Allra svårast är det att fråga om pengar. I denna materialistiska värld är det en skam att be om hjälp med pengar. Det tyder på fattigdom och socialt misslyckande. Det är att våga erkänna; jag har inte lyckats. Vi hamnar i samma position som ett barn; hungrig, kall, rädd. Vi kan bara förlita oss på vår mor för att överleva. Det återuppväcker den ”livsskuld” som binder oss till våra föräldrar och vi tvingas fråga oss själva; vem ska jag vara i världen? Det är en psykiskt outhärdlig situation.

Den som är i en sämre position hamnar alltid i skuld till givaren. Därför är det en lättnad när vi äntligen kan leverera den lilla men befriande frasen; vi är kvitt.

Det här är mitt nakna vittnesmål. En dag vågade jag be om hjälp, vågade säga: Jag har inte råd med mat, kan du hjälpa mig? eller Jag är yr, skulle du inte kunna byta glödlampan i köket? eller Jag förstår inte den här texten, kan du förklara? Det spelar ingen roll om det är en liten eller stor tjänst. Ett rop på hjälp är att bekänna sin impotens eller inkompetens. För en del av oss är denna bekännelse allt för smärtsamt. De flesta av oss behöver stöd och hjälp någon gång. Men att ta emot hjälp kan vara jättesvårt, även om vi verkligen behöver den.

/Aliou Diallo

—————————

Läs mer om ATT HJÄLPA i Brand #1, 2016.

 

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu