Autonomt socialt center i Prag attackerat av nazister

2016-02-09

12697345_10156423330525214_3524130301803685147_o 12710868_10156423332060214_2712629642819012487_o

Efter en dag av protester både för och emot migranter i Europa, attackerades i lördags kväll det autonoma sociala centret Klinika beläget i centrala Prag. Tidigare samma dag blev ett demonstrationståg, en laglig marsch i protest mot ”fort Europa”, som Klinikas kollektiv varit med och arrangerat, attackerat av minst tjugo nynazister. I ett försök att skingra demonstranterna hoppade nazisterna på dem bakifrån då de svängde runt en krök. När de fredliga demonstranterna vände i flykt ingrep en grupp poliser och ställde sig mellan de två grupperna. Då började nazisterna kasta stenar, pinnar och smällare på demonstranterna som i sin tur försvarade sig med att kasta tillbaka projektiler. Till slut lyckades demonstranterna, som var betydligt fler till antalet, skrämma fascisterna så pass att de la benen på ryggen.

Samma grupp fascister hade tidigare under dagen sprungit runt i Prag och hetsat människor. Själv såg jag, på väg till demonstrationen, samma personer bete sig aggressivt mot passagerare i kollektivtrafiken. Däribland en ung kvinna som de försökte få med sig. Hon lämnade snabbt tåget, uppenbart skakad av händelsen, varpå en av personerna som trakasserat henne och som tidigare pratat på tjeckiska pekade efter henne och sa att hon var en bra “deutsches mensch”. Jag hoppade av på samma station som dem men sen gick vi åt olika håll, jag mot demonstrationstågets början och de i riktning mot det ställe där marschen senare attackerades. 

När marschen var slut, efter att ha mötts av kontinuerliga påhopp och motsättningar mellan demonstranter och nationalister samt andra lite mer radikala element, tog sig folk tillbaka till Klinika i olika tempo. När jag väl anlände hade en liten grupp personer precis hört att nazisterna skulle attackera Klinika. Vi förberedde oss så gott vi kunde men det tog inte lång tid förrän vi blev stormade. Med pepparspray höll vi dem utanför länge nog för oss att låsa och barrikadera dörren. De började då kasta stenar på fönstren och krossade den före detta läkarklinikens gamla rutor utan problem. Glas, skräp och fönsterdelar flög omkring oss medan vi försökte barrikadera fönstren. En person i kollektivet blev träffad och fick ett stort jack i pannan. Stenarna följdes av en tänd bengal som en av nazisterna kastade in. Den spred gnistor och lågor överallt men fastnade i ett av de spröjsade fönstrens skärvor som fortfarande satt kvar i rutan. När stenarna slutat flyga mot oss kastade vi tillbaka bengalen. 

Vid det här laget blev situationen något lugnare och folk i byggnaden fick några sekunder över till att kolla till varandra. Men lugnet varande inte länge, plötsligt hördes en kollektivmedlem ropa ”Eld!”. Några av oss började springa ner i korridoren varifrån röken kom och möttes av tjock rök i uterummet. Hela kafédelen på nedervåningen var täckt av rök och gardinerna brann. Eldslågorna kom från fönstret på ingången, uppenbarligen hade nazisterna, på samma sätt som på ovanvåningen, krossat fönstren till nedervåningen och kastat in en brandbomb. Vi lyckades dock släcka elden innan den orsakat några permanenta skador på något eller någon förutom fönster och möbler. 

Det här är en koordinerad och helt skamlös attack på ett autonomt socialt center mitt i hjärtat av Prag. Ett center som erbjuder ett gratis, icke-kommersialiserat rum för människor i alla åldrar och övertygelser. Som erbjuder bland annat gratis språklektioner, förskola, föreläsningar, en stilla öl och meditationsklasser. Utöver detta har centret varit ett betydande nav för stöd och avlastning för migranter och just därför blivit en måltavla i en kontext beskriven som en ”flyktingkris” som drabbar hela Europa. Det har också fungerat som en mellanstation för förnödenheter som ska öster- och söderut till nyanlända flyktingar från krigsdrabbade områden i Mellanöstern och Centralasien. 

Utifrån protesterna mot migranter i Europa, den eskalerande anti-muslimska retoriken samt det politiska klimat som just nu omgärdar dessa händelser kan vi dra slutsatsen att det är just Klinikas engagemang i flyktingfrågan och stöd till migranter som är anledningen till att de blev attackerade i helgen. Om det nu kan sägas finnas en anledning till en så irrationell och våldsam handling, en handling som kanske bättre benämns som terrorism. En oskyldig grupp människor som inte gör annat än att tillhandahålla ett ”safe space” och bistånd till de som behöver, blev attackerade av en grupp fascister. 

Oavsett om en sympatiserar med Klinikas politiska hållning eller inte, är för eller emot öppna gränser, så går det inte att rättfärdiga en terroristattack av det här slaget. Inte heller när det kommer till de terroristattacker som de här fascisterna och deras nationalistiska bröder säger sig vara emot. Om anledningen till att en hatar muslimer är för att 0,00001% är engagerade i en radikal rörelse och använder våld för att få igenom sin tro, hur kan en ha överseende med sånt våld i sin egen rörelse? Återigen, det spelar ingen roll om Klinikas ideologi passar en, för om detta är en demokrati där alla har rätt till sin egen politiska övertygelse, då måste en respektera Klinikas stödinsatser och fördöma den här skamlösa våldshandlingen mot fredliga demonstranter (med tillstånd) och ett autonomt aktivitetshus med främsta fokus att hjälpa människor i nöd.

Klinika har existerat i fred och idag – då mer än 400 personer kom för att visa sin solidaritet med huset – lever Klinika vidare och utmärks av sin strid mot våld och terrorism.

/Medlem i kollektivet Klinika (7 februari 2016)

12440673_10156423332750214_7562595666136419841_o

Kollektivet röjer upp efter attacken

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu