Framtiden kan inte stoppas – Nu ockuperas Framtiden

2016-01-24

Det var en gång ett hus i området Hamberg. Det var ett sånt där hus där alla var välkomna som de var, utan press att varken konsumera eller producera.

Folk kom dit för att umgås och ha kul. De lagade mat och åt tillsammans, spelade spel, skapade konst, och dansade som galna.

Men en dag var allting slut. Låsen hade bytts ut och ingen fick komma in. Den enda förklaringen var en lapp där det stod att lokalerna hade misskötts. Att huset inte varit öppet för grannarna utan använts i egenintresse.

Fastän många anade att nånting inte stämde med det här antog de att alltihop skulle redas ut så att huset kunde öppnas igen.

Men ingenting har hänt, och ryktena att nedstängningen främst var ett sätt för ägarna att göra sig av med hippies och obekväma åsikter, för att istället tjäna pengar på våra gemensamma lokaler, verkar mer och mer troligt.

I nästan ett år nu har folket i Hamberg varit utelåsta från sitt aktivitetshus, och vi har bestämt oss för att släppa in dem.

Den här ockupationen vänder sig mot företagens makt att godtyckligt bestämma vem som inte ska ha tillträde till en lokal. Mot vinstintressen som är anledningen till att lokaler som den här står tomma, fastän de behöver underhåll samt uppvärmning under vintern, för att det är lönsammare att kanske om några år sälja den med vinst. Och mot fördomar mot EU-Migranter och människor med avvikande livsstil och åsikter.

Vår sammanfattning av vad som hände baserad på Hyresgästföreningens öppna brev efter nedstängningen:

Som vi förstått det var den huvudsakliga anledningen till nedstängningen att gästrummen här i området användes som permanent boende. Det verkar som att studentstaden utgick från att de inte kunde vara gäster till någon hyresgäst eftersom de var romska EU-migranter. Vi anser att den här tolkningen bygger på fördomar mot EU-Migranter. Vi vet i alla fall ingen annan bra förklaring för att dessa människor bara slängdes ut på gatan.

Studentstaden anklagade styrelsen för att bedriva vinstorienterad restaurangverksamhet i 95:an. Men detta är inte sant. Maten som Staffan från Chili’n’Chai bjöd på betalades genom donationer från de som åt. Däremot så har vi hört att Studentstaden nu tar ut marknadshyror för de lokaler de stängt ner och att de kräver 80 000kr i hyra för de två samlingslokalerna som tidigare upplåtits gratis. Frågan är vem som har vinstorienterade intressen här?

Våra krav

Vi kräver att de i dagsläget oanvända lokalerna ges tillbaka till den lokala hyresgästföreningen. Vi kräver även att lokalerna ska vara gratis eller hyras ut mot en symbolisk summa, även åt de mindre föreningar som nu driver gym mm.

Studentstaden ska inte baserat på personliga åsikter begränsa vilka typer av verksamheter som ska vara tillåtna i lokalerna.

Framtiden kan inte stoppas. Framtiden är vår.

/ Ockupationen Framtiden, Flogsta, Uppsala

framtiden

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu