Solidaritet med kvinnor i Polen

De senaste månaderna har stora demonstrationer avlöst varandra i Polen, med anledning av planering av ytterligare inskränkningar i aborträtten för polska kvinnor. Detta trots att Polen har Europas hårdaste abortlagstiftning. I dagsläget finns det några få undantag och det innefattar bland annat att man har rätt att göra abort om fostret är skadat, vilket är en av de ytterligare inskränkningarna som staten vill göra. Tack vare de stora demonstrationerna och det breda missnöjet så har regeringen lagt förslaget på paus, men det finns ingenting som talar för att de inte kommer återuppta lagförslaget.

I dagsläget kan du få dagen efter-piller om du får det utskrivet av en läkare, som har rätt att neka dig dagen-efter-pillret om dina skäl inte är godtagbara. Om du mot förmodan får recept så är det inte säkert att du hinner ta pillret i tid eftersom tillgängligheten är väldigt liten. Så förutom att du kanske måste vänta på en läkartid så är det inte heller säkert att det närmsta apoteket har pillret tillgängligt.

Med bakgrund av detta så pågår ett praktiskt solidaritetsarbete med att lösa den här typen av situationer på flera ställen runtom i världen, så även Sverige. Du kan bidra till arbetet genom att swisha in ett belopp till verksamheten. Varje krona räknas och ingen krona läggs i någons ficka, utan det går rakt till sitt syfte.

Använd QR-koden nedan för att bidra till kampanjen. Det förbestämda beloppet är 250 kronor.

Om du hellre vill föra över ett annat belopp så kan du swisha till 123-472 75 58 (Kulturföreningen Brand) eller betala till plusgiro 478 24 80-0. Det är viktigt att du märker din överföring med ”Solidaritet” så vi kan hålla isär inbetalningarna.

Tidningen Brand samarbetar med feministiska aktivistgrupper för att dels samla in pengar och för att bistå det praktiska arbetet kring denna fråga. Tidningen Brand behåller inga pengar själv.