Text: Viktor Mauritz Illustration: Hop Louie Foto: Hop Louie

Vad ska vi med polisen till?

De kan inte köra bil. De kan inte utreda brott. De kan, med en kriminologiprofessors ord, inte “administrera saker”. Och de kan inte ingripa mot aktiva gärningsmän.

2025-02-08

I augusti 2018 avlossade poliser 25 skott mot Eric Torell, en 20-åring med Downs syndrom.

Ungefär klockan halv ett den fjärde februari gick larmet på Campus Risbergska om så kallat “pågående dödligt våld” och det tog cirka fem minuter innan poliser var på plats. Enligt polisens presstalesperson möttes de då av någon som hade “ett gevärsliknande vapen”. De retirerade omedelbart, utan att avlossa ett enda skott. En timme senare hittades Rickard Andersson död bland sina offer, efter att han skjutit sig själv.

En studie från Statens väg och transportforskningsinstitut visade år 2022 att ungefär var tionde polis som kört vid utryckning varit inblandad i trafikolyckor med “personskador eller stora materiella skador”. Forskarna angav bristande förarkunskap som en viktig anledning till den bedrövliga statistiken, och föreslog skärpta krav på att poliser kan köra ordentligt innan de får köra under utryckning.

Mindre än vart femte grovt brott som anmäls till polisen klaras upp, enligt en annan studie gjord av Brottsförebyggande rådet 2024. Detta är ungefär samma andel som år 2017, trots att antalet poliser ökat med 36 procent och anslagen till myndigheten ökat med totalt omkring 80 procent. Brå anger flera förklaringar till att de enorma satsningarna gett noll resultat, där de huvudsakliga är inkompetent personal och brist på effektiva arbetsmetoder.

En enkätundersökning bland 580 boende i Järvaområdet som Folkets Husby genomförde 2022 visade att över hälften upplevde att polisen inte alls gav ett bra stöd i samband med skjutningar och andra allvarliga våldsdåd. Över hälften ansåg sig ha blivit utsatta för rasism i kontakt med rättsväsendet. Mindre än var femte kände sig helt trygg när de ser poliser.

I en intervju i Brand för några år sedan förklarade Magnus Hörnqvist, professor i kriminologi, varför det aldrig blir några resultat från projekt där polisen ska förebygga brott eller öka trygghet genom ”områdespoliser”, sociala projekt och så vidare: ”Polisen är faktiskt ganska värdelös rent organisatoriskt. Man är inte som andra organisationer som Kriminalvården eller Skatteverket, som klarar av att administrera saker.”

En stilla undran är vad vi har polisen till egentligen. Det är uppenbarligen inte trafiksäkerhet, uppenbarligen inte brottsutredning, uppenbarligen inte att öka trygghet i “utsatta områden”, och ser de en massmördare lägger de tydligen benen på ryggen.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu