Öppet brev till Malmö Pride

2021-02-28

Tillsammans med föreningen Happy Copenhagen arrangerar ni i augusti Copenhagen 2021. Evenemang som World Pride, Eurogames och ett forum för mänskliga rättigheter kommer att äga rum både i Malmö och Köpenhamn. På er hemsida skriver ni att ”en förutsättning för att vara samarbetspartner eller sponsor till Malmö Pride är att stå bakom Malmö Prides värdegrund och målsättning om alla människors lika värde och att förbättra situationen för HBTQIA-personer”. Två av huvudsponsorerna till Copenhagen 2021 är Danske Bank och Coca-Cola. Hur har ni tänkt här?

Danske Bank har antagligen tvättat pengar för över 2 000 miljarder kronor, något som ses som Europas och kanske en av världens största penningtvättsskandaler. De investerar i och ger lån till företag med koppling till oljeutvinning i Arktis. De investerar i företag som tillverkar krigsmateriel som exporteras till bland annat Saudiarabien och Förenade arabemiraten samt andra stater i den stridande koalitionen i Jemen. Förutom att krig är krig har Human Rights Watch dokumenterat hur alla parter i den väpnade konflikten gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser. Till detta beskriver FN situationen i Jemen som den just nu värsta humanitära krisen i världen. Ett annat av länderna som krigsmateriel exporteras till är Israel – en militärmakt och apartheidstat som koloniserar och ockuperar Palestina sedan decennier.

Danske Bank investerar också i Shell. Har någon av er missat vad Shell har gjort i Nigeria? Efter 13 år av juridisk kamp dömdes Shell den 29 januari i år av en nederländsk domstol för de oljeläckage som har förorenat vatten och jord, vilket även har lett till allvarliga hälsorisker för boende i Nigerdeltat. När människor i området protesterade mot förstöringen under 1990-talet mördades, våldtogs och torterades de av militären. Amnesty International pekar ut Shell som starkt delaktiga i detta.

 Coca-Cola har i sin tur en historia av att exploatera Indiens vattentillgångar och har av den fackliga internationella organisationen IUF beskrivits som ”a serial human rights offender”. Fackliga rättigheter, som är mänskliga rättigheter, kränks när arbetare i bland annat Haiti, Indonesien och Filippinerna förvägras rätten att organisera sig fackligt eller när fackliga företrädare avskedas, vilket är ett par exempel av antifackliga ageranden från Coca-Colas sida. Coca-Cola är dessutom en av de största tillverkarna av plastavfall.

Så, Malmö Pride, på vilket sätt tänker ni att detta går i linje med er värdegrund? Ni kanske tänker att det kvittar för att det inte bor några bögar i Arktis? Att krig i Jemen och ockupation av Palestina inte har något med mänskliga rättigheter att göra? Att queers inte är arbetare, i alla fall inte i Haiti, Indonesien och Filippinerna? Eller hur tänker ni kring att pengar från Danske Bank och Coca-Cola, som de har tjänat in på saker som krig, människorättsbrott och miljöförstöring, ska finansiera ert kalas? Är det okej, så länge deras huvudkontor har en mångfaldsplan? Vilka är då egentligen inkluderade i er käcka hashtag #YouAreIncluded?

Den globala queera rörelsen mot Israels kolonisering och ockupation av Palestina har gett oss ett ord för Israels tal om hbtq+-rättigheter, där syftet är att distrahera omvärlden från deras förtryck av palestinier: pinkwashing. Det används även för att beskriva hur företag framställer sig som hbtq+-vänliga och progressiva för att dölja andra våldsamma ageranden och kränkningar av mänskliga rättigheter. Så som Danske Bank och Coca-Cola nu gör med hjälp av er. Tänker ni verkligen gå med på det?

/QUEER AKTION

Texten är ursprungligen publicerad på Queer Aktions facebooksida

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu