Ömsesidig hjälp under Covid19-pandemin

2020-04-12

Den globala coronapandemin har utlöst en våg av initiativ underifrån baserade på ömsesidig hjälp och solidaritet. Här är en sammanställning över initiativ, resursguider och rådgivningssidor.

GRANNHJÄLP
Spontant har det uppstått en rad initiativ i kvarter och sociala mediegrupper för att hjälpa personer i riskgruppen eller sjuka att hjälp med uppgifter som mathandling, för att underlätta isoleringen och karantän. Fenomenet med ömsesidig hjälpgrupper sker i hela världen, från Kina till USA. Enklaste sättet att finna din lokala stödgrupp är att söka på lokala Facebookgrupper för din stadsdel eller förort. Det finns inga övergripande sammanställningar över alla hjälpgrupper.

ARBETE

BOSTÄDER

OMSORG

Förutom att hjälpa sina grannar eller hjälpa till med voluntärverksamheten åt sjukvården finns det en mängd olika omsorgsarbete som går att göra gemensamt. Hur hjälps man åt i isolering kring frågor som psykologisk hjälp, barn i karantän, hemfridsbrott och våld mot kvinnor, migranter utan medborgarskap och så vidare.

STUDIECIRKLAR

ABF har flera studiecirklar på nätet. De har satt upp en folkbildningssida för hur man kan agera hemifrån, få hjälp att hålla möten eller föredrag. Där finns även guider, tips och information samlat.

SOCIAL PREPPING

  • Social prepping innebär att gemensamt i lokala sammanslutningar förbereda sig på katastrofer och pandemier. En självorganiserad sådan form är Preppa tillsammans.
  • ABF har ett gratis studiematerial på fyra träffar i hur man kan göra ett socialt preppande och bilda en lokal preppinggrupp.

RADIO OCH PODDAR

LÄSLISTOR

All media är full av artiklar om Covid-19, även vänstermedia. Det pågår en massa intressanta diskussioner inom vänstern – politiska, vetenskapliga, historiska, filosofiska, sociala – om corona, pandemier och kapitalism. Det är svårt att få översikt vad som är relevant att läsa. Men det finns bra textsammanställningar att hålla koll på för att få en översikt hur diskussionen går.

MYNDIGHETSINFORMATION OCH STATISTIK

INTERNATIONELLA SAMARBETEN

INTERNETORGANISERING, TEKNIK OCH SÄKERHET

  • Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter (DFRI) har sammanställt en lista över digitala verktyg för din digitala integritet och säkerhet under Covid-19.
  • Coronavirus Tech handbook är en bra resursbas över tekniska redskap, guider, forskning och initiativ.
  • European Digital Rights (EDRI) har även de sammanställt länkar om digitala rättigheter och tips på internetsäkerhet.
  • Vill du undvika de stora nätjättarnas tjänster så finns här en lättanvänd samling alternativ i Disroots Covid-19-kit.
  • Olika så kallade Makerspaces i flera svenska städer hjälper till att bygga skyddsutrustning, med hjälp av 3D-skrivare. Se till exempel Stockholms Makerspace, Kvasar Makerspace Sundbyberg, Blivande i Frihamnen/Stockholm, Uppsala Makerspace.
  • När alla sitter isolerade så blir internet och sociala medier den vanliga formen för organisering av solidaritet. En stor del av informationen hamnar hos Google och Facebook. Electronic Frontier Fondation har tagit fram en manual hur man kan organisera nätsolidaritet rent praktiskt, bra saker att tänka på så att man gör det även nätsäkert och utan att vara vårdslös med informationen.
  • P2P-Foundations wiki över solidaritetsinitiativ.

POLITISKA KRAV
Karantänsinkomst, medborgarlön, frysta hyror, inställda avbetalningar, vräkningsstopp.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu