20 tips till progressiva 2016

1. Underskatta inte att #delningsekonomi / #cirkulärekonomi blir hype. Se möjligheterna & kontrastera liberal idé om det på materiell grund.

2. Sprid framgångsexempel av progressiv rörelse istället för reaktionära skräckdito. Delta inte i skapa framgångsbild för politiska motståndare.

3. Driv opinion för #basinkomst. Hitta lösningar på ev problem med modeller istället för avfärda i en bekväm handvändning.

4. Sätt extra stor blick på Spanien; såväl på Podemos som de lokala medborgarplattformarna och sociala rörelserna. Titta utan skygglappar.

5. Kasta folkfrontstanken i papperskorgen. Vi behöver framåtsyftande opposition, inte bevara status quo (av stagnation).

6. Förstå politiska sprängstoffet i demokratifrågor. Äg den alltid. Låt den vara en av flera centrala grunder för allianser.

7. Sätt extra stor blick på Norra Norrland. Både urbana- och rurala rörelserna, lokala missnöjespartierna. Se potentialen, ta lärdomarna!

8. Börja tänk kollektivt-strategiskt på hur agera i sociala medier. Skaffa riktlinjer i organisationer och sammanslutningar enligt svärmlogik.

9. Underskatta inte det långsiktiga, vardagliga organiserandet. Det lönar sig alltid i längden. Bjud grannarna på kaffe!

10. Underskatta inte hur ”rentiära” relationer för sig utgör struktur av över- och underordning, viktig för att förstå kapitalismen.

11. Gräv och granska. Håll koll på myndigheters planer. Begär ut dokument. Sprid. Möt slarv och hastighet med initierad koll.

12. Läs: framförallt Mason (eller Negri), Laclau & Mouffe, Harvey.

13. Utgå från var vi ser ut att vara på väg (teknisk-materiellt), inte var vi är exakt just nu. Organisering tar tid.

14. Adressera att i Sverige finns feta korruptionsproblem (framför allt kring byggsektorn och offentlig upphandling). Se 11.

15. Bygg allianser utifrån att identifiera gemensamma materiella nämnare, inte utifrån politisk identitet/gammal vana.

16. Förhåll er alltid kritiskt och strategiskt till invanda symboler, traditioner, språk etc. Ytan spelar roll.

17. Våga experimentera med metoder isället för vela i oändlighet om tänkbart utfall. Tydligt mål, testa, utvärdera. Akta för invanda mönster.

18. Ta strider som ni faktiskt tror går att vinna från er horisont. Att göra konkreta segrar skapar självförtroende att fortsätta framåt.

19. Lägg energin där den gör största möjliga nytta för rörelsemål/andra, men där ni själv tar minsta möjliga skada. (Bränn inte ut er/folk!)

20. Twitter är inte ”politisk aktivism” om twittrandet inte koordineras av kollektiv aktör med specifika mål. Gott nytt år!

Erik Persson – Allt Åt Alla Umeå

8 kommentarer på “20 tips till progressiva 2016

 1. Podemos förstörde den utomparlamentariska rörelse som fanns i Spanien. Alla jobbade plötsligt för och vinna val med valda ombud som strider mot allt jag tror på.

  • Förstå mig rätt, Lars. När jag säger ”titta utan skygglappar” så menar jag ju att vi initierat ska studera vad som hänt 2011-2015 i Spanien. Det innebär att både se möjligheterna, och bristerna i en komplex dynamik mellan protesterna, de sociala rörelserna, medborgarplattformarna och de nya parlamentariska alternativen (främst då Podemos). Jag är själv kritisk till den parlamentariska vänsterpopulismens möjligheter, men jag tycker ändå vi måste utvärdera hur och när den kan vara ett verktyg (för vad, med vilka begränsningar…) snarare än att dogmatiskt avfärda den. Och om ovanstående är din bild så tycker jag verkligen att du ska utveckla den, t ex till en Gnista här på Brand, så vi andra rörelseaktiva kan ta del av din analys när det kommer till vilka lärdomar vi kan och inte kan dra av Spanien.

 2. 1.
  Vad är ens #delningsekonomi / #cirkulärekonomi?
  Och varför hashtagen?

  2.
  Ge exempel på någon proggresiv rörelse samt reaktionärt skräckdito.

  3.
  Varför detta vurmande för basinkomst, så som det kommer användas idag (ala Finland) är för att dra ned på alla andra ersättningar.

  4.
  Eller för all del på Syriza och inse det problematiska med parlamentarismen.

  5.
  Folkfrontstanken var iofs det som gjorde att flyktingmottagandet fungerade. Folkfrontstanken har också framgångsrikt stoppar nazimarcher i Tyskland som i Sverige.

  7.
  Hur många vänster-missnöjespartier finns det i Norrland. Knegarpartiet (som är Vänsterpartister) och ett i Umeå. Du hittar fler i Svea och Götaland.

  10.
  Rentiära är?

  13.
  Teknisk-materiellt? Pratar vi teknik alá robotar/maskiner eller något annat?

  16.
  Exakt. Den här texten är ett bra exempel.

  20.
  Kommer aldrig, någonsin, komma något gått från Twitter. Ingen bryr sig om Twitter förutom de som twittrar i sin bubbla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.